ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΪΚΑ - Η τρόικα πέθανε, ζήτω η μόνιμη εποπτεία!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-1-2014



Στην ανάγκη της ΕΕ να αντικαταστήσει την τρόικα με το δικό της μόνιμο μηχανισμό ελέγχου υλοποίησης της αντιλαϊκής στρατηγικής της λυκοσυμμαχίας συγκλίνει η περιβόητη «έρευνα» της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με το ρόλο της τρόικας σε χώρες με μνημόνιο.

Ο Αυστριακός Ο. Κάρας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής, που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, υπερασπίστηκε με σθένος τον αναντικατάστατο ρόλο ενός τέτοιου μηχανισμού. 
Αν και όπως είπε, η τρόικα «έχει πεθάνει» με τη μορφή που τη γνωρίσαμε, υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει ένα δικό της αντίστοιχο εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για να πάρει τη θέση της τρόικας», δήλωσε και ομολόγησε ότι αν σε κάτι αυτός θα διαφοροποιείται θα είναι ως προς το ότι θα διαθέτει «δημοκρατική νομιμοποίηση», μέσω των Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, άρα και μεγαλύτερη ικανότητα να επιβάλλεται στους λαούς.

Σε σχέση με την τρόικα, ανέφερε πως «ήταν μια προσωρινή λύση», καθώς «η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση», ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι «σήμερα βλέπουμε φως στο τέλος της σήραγγας».
Με τα όσα είπε ο Ο. Κάρας συμφώνησε και ο συνεισηγητής του «σχεδίου Εκθεσης» για την τρόικα, Λ. Νγκογκ, σημειώνοντας ότι «η εποχή της τρόικας τελείωσε, πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από ένα μηχανισμό που θα υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν».

Η συμφωνία των δύο - ανήκουν στις ευρωομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, αντίστοιχα - στην ανάγκη διαμόρφωσης των κατάλληλων αντιλαϊκών μηχανισμών για την εφαρμογή της εποπτείας σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αποδεικνύει το κοινό στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, παρά τις αντιπαραθέσεις τους για το ποιο αντιλαϊκό μείγμα μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.



ΠΗΓΗ. rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου