ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ποια είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που έδωσε αφορμή στους Γάλλους για ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΤΡΙΤΗ 28-1-2014





Ατέλειωτα δεινά για το λαό κρύβουν τα χαμόγελα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και της «μεταβατικής» προέδρου Κατρίν Σαμπά-Πανζά, μετά την ορκωμοσία της τελευταίας




Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μία χώρα που δε βρέχεται από θάλασσα, συνορεύει βόρεια με το Τσαντ και το Σουδάν, ανατολικά με το Νότιο Σουδάν, νότια με τη ΛΔ Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό (Μπραζαβίλ) και δυτικά με το Καμερούν.
Ηταν γαλλική αποικία ως το 1960, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε, αν και ποτέ δεν απογαλακτίστηκε από τη γαλλική αστική τάξη και το μεγάλο κεφάλαιο που αναμειγνύεται έκτοτε σε κάθε έκφανση της πολιτικής, οικονομικής ζωής ενός λαού 4.500.000 ατόμων (από τουλάχιστον 60 διαφορετικές φυλές, με χριστιανούς το 80%, μουσουλμάνους το 10% και κάποιες άλλες θρησκείες).

Κυρίαρχο θρήσκευμα είναι ο χριστιανισμός (πάνω από 80% του πληθυσμού), δεύτερη θρησκεία είναι η μουσουλμανική (κατά 10%) και τρίτη η ανιμιστική (9,6%). Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η διαδοχή στην εξουσία γινόταν πότε με πραξικοπήματα και πότε με «εκλογές» με σημαδεμένη τράπουλα. 
Η τελευταία κρίση ξέσπασε με την ανατροπή του προέδρου (ε.α. στρατηγού) Φρανσουά Μποζιζέ, που είχε ανέβει στην εξουσία το 2003, πρώτα με πραξικόπημα κατά του προκατόχου του Ανγκ Φελίξ Πατασέ και μετά με «εκλογές». 
Ο Μποζιζέ δέχθηκε πόλεμο από τους ένοπλους ισλαμιστές του Μισέλ Ντζοτόντια, το Δεκέμβρη του 2012, αμέσως μόλις ανέθεσε σε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία την άδεια για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων πετρελαίου... 
Ανατράπηκε τελικά το Μάρτη του 2013. 
Εκτοτε, οι ισλαμιστές του «ΣΕΛΕΚΑ» έδρασαν εκτός ελέγχου, αιματοκυλώντας τη χώρα ως τέλος της περασμένης χρονιάς, δίνοντας την κατάλληλη αφορμή στους Γάλλους να πραγματοποιήσουν στις 5/12/13 ιμπεριαλιστική επέμβαση.


ΠΗΓΗ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου