ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Θάλασσα… κόκκινων καβουριών στα νησιά των Χριστουγέννων

ΚΥΡΙΑΚΗ 28-12-2013

 Γνωρίζουμε για τα αποδημητικά πτηνά, που μεταναστεύουν το Χειμώνα για πιο ζεστές περιοχές. Ξέρουμε και για τις χελώνες καρέτα – καρέτα που αφού γεννηθούν στις παραλίες της Ζακύνθου και αλλού, φεύγουν κάνοντας χιλιάδες μίλια για να επιστρέψουν έπειτα από πολλά χρόνια και αφού έχουν ενηλικιωθεί, στην ίδια παραλία για να γεννήσουν.
Όμως για καβούρια, δεν πήγαινε το μυαλό μας ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα επίσης μεγάλο ταξίδι. Κι όμως, κάθε χρόνο, στα τέλη της Ανοιξης, η Νήσος των Χριστουγέννων της Αυστραλίας καλύπτεται από καβούρια, όταν περισσότερα από 40 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια μεταναστεύουν ψάχνοντας σπίτι στα βορειοδυτικά διασχίζοντας έτσι το νησί στο δρόμο τους για την θάλασσα. 
Η μετανάστευση ξεκινά με τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Σε εκείνο το σημείο, υπάρχει αρκετή υγρασία στον αέρα για τα μεγάλα καβούρια, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και 11εκ.
Τα καβούρια είναι τόσα πολλά, που τα πάρκα στην Αυστραλία κλείνουν κατά την διάρκεια της μετανάστευσης προκειμένου να προστατευτούν (φωτο), ενώ οι αρχές περνούν και στο κλείσιμο δρόμων, την κατασκευή περιφράξεων και υπόγειων σηράγγων προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες απώλειες. 

Δημήτρης Μπαλής

ΠΗΓΗ. driveandtravel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου