ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Τις αποκαλύψεις του παρατείνει «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» - Ως τα τέλη Ιουνίου 2014, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-12-2013



Παράταση ως τις 29 Ιουνίου 2014 παίρνει η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. 
Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» ενόψει της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, που θα διαρκέσει όλο το πρώτο εξάμηνο του 2014.
«Η έκθεση έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι θα τη θαυμάσει και ο κόσμος που θα έρθει στη χώρα μας λόγω της προεδρίας. 
Αυτό είναι το τερπνόν. 
Το ωφέλιμο είναι ότι με την έκθεση αυτή έχουμε αύξηση των εσόδων του Μουσείου από 45% ως 81% ανά μήνα», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γεώργιος Κακαβάς.

Στα γρανάζια ενός άλυτου μυστηρίου


Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων, τα οποία ανασύρθηκαν από το ναυάγιο και χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 1ο αι. π.Χ.. Με τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο ημερολογιακό και αναλογικό φορητό υπολογιστή της αρχαιότητας, να δεσπόζει με το άλυτο μυστήριό του, καθώς είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια και έχει συναρπάσει και προβληματίσει πολλούς επιστήμονες, που ακόμα ερευνούν τη λειτουργία και τη χρήση του, στα ευρήματα περιλαμβάνονται μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα, πλείστα κεραμικά αγγεία και χάλκινες κλίνες και τμήματα του ίδιου του πλοίου.



Τα ευρήματα αποτελούν σπουδαία μαρτυρία για την τέχνη, το εμπόριο και τη διακίνηση καλλιτεχνημάτων κατά τον 1ο αι. π.Χ., ενώ το ναυάγιο δίνει ζωντανές πληροφορίες για το πώς ο ελληνικός τρόπος ζωής επηρέασε τους ρωμαίους αριστοκράτες και τους εύπορους επιχειρηματίες εκείνης της εποχής.


Το ναυάγιο εντοπίστηκε από σφουγγαράδες της Σύμης, οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τη μερική ανέλκυσή του, το 1900 - 1901. 
Η επιχείρηση, που αποτελεί την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως, κατόπιν, πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Υβ Κουστώ, «Καλυψώ», το 1976.

Πληροφορίες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τοσίτσα 1 - Αθήνα, τηλ.: 213 2144856, 213 2144858.


ΠΗΓΗ. naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου