ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Απελευθέρωση πλειστηριασμών ζητά η τρόικα


ΤΕΤΑΡΤΗ 25-9-2013

Απελευθέρωση πλειστηριασμών ζητά η τρόικα

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγήθηκε η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Τρόικας σε ότι αφορά στο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, αν και δέχθηκαν να εξετάσουν την «κουρεμένη» συμβιβαστική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τριετή προστασία των νέων μισθώσεων, και προστασία των παλαιών μισθώσεων, με κάποιες αλλαγές στις ρήτρες.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου έκανε λόγο για 6 χρόνια προστασίας στις επαγγελματικές μισθώσεις, πρόταση την οποία απέρριψε η Τρόικα χωρίς δεύτερη συζήτηση, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ότι η πλήρης απελευθέρωση θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Τα στελέχη της Τρόικας υποστήριξαν ότι μόνο σε τέσσερις χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, υπάρχουν περιορισμοί.

Νεότερα από το μέτωπο των επαγγελματικών μισθώσεων και την απάντηση της Τρόικας στην πρότασή που κατέθεσε το υπουργείο αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πάντως κυβερνητικά στελέχη μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδρασή τους σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στη συμβιβαστική πρόταση τους σημείωσαν με έμφαση «είμαστε μια κυβέρνηση συνασπισμού». Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό με βάση το Μνημόνιο έπρεπε να έχει λήξει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Εκτός από το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, συζητήθηκε το θέμα των δημοσίων συμβάσεων, οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, το πρόβλημα της ρευστότητας καθώς και η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ.

Σε ότι αφορά στη μελέτη του ΟΟΣΑ, ο Οργανισμός δεν έχει δώσει ακόμη τις προτάσεις του, κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος τα εμπόδια είναι τελικά 300 από 500 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Για τις αδειοδοτήσεις παρουσιάσθηκε το σχέδιο του υπουργείου, το οποίο έως το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί. Σε ότι αφορά στην έκθεση του Doing Business Report, η έλλειψη αντανακλαστικών από τα συναρμόδια υπουργεία σε συνδυασμό και με τις ρυθμίσεις που δεν πέρασαν εξαιτίας της στάσης της Τρόικας, αναμένεται ότι θα έχει επιπτώσεις στην τελική κατάταξη της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η τοποθέτηση που έκανε κυβερνητικός παράγοντας μετά την πρωινή συνάντηση δηλώνοντας ότι “η Τρόικα έχει εμποδίσει κάποιες ρυθμίσεις σε σχέση με τη φορολογία, όπως οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου", σημειώνοντας ότι οι δανειστές με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν πέρασε εγκαίρως ρυθμίσεις που αφορούσαν τους δικηγόρους.

Νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών μεταβαίνουν εκ νέου αύριο το απόγευμα οι επικεφαλής της τρόικας, με τις διαπραγματεύσεις να εστιάζονται στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα συμμετάσχει η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.


ΠΗΓΗ. enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου