ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Μείωση των πληρωμάτων και στην ακτοπλοΐα ζητούν οι δανειστές


ΣΑΒΒΑΤΟ 29-9-2013
         
Μέσα στο επόμενο εξάμηνο η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, λέει ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Περαιτέρω μείωση στις υποχρεωτικές συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων, πέρα απο αυτές που έχουν ήδη γίνει στις γραμμές της Αδριατικής, όπως επίσης και την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Ναυτιλίας στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης μετέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκαν στα δύο αυτά θέματα, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το ΥΝΑ στον κλάδο της ακτοπλοΐας, βάσει του νόμου 4150/2013, δεν τους ικανοποιούν. Ετσι ζητούν οι ρυθμίσεις να επεκταθούν, εκτός από τα πλοία που δρομολογούνται στις γραμμές Ελλάδα-Ιταλία, και στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης τούς εξήγησε ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ληφθούν νέα μέτρα και το αίτημά τους είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, γιατί τα εναπομείναντα πλοία της ακτοπλοΐας εξυπηρετούν σήμερα πολλά λιμάνια και δεύτερον, γιατί υπάρχουν και τα θέματα ασφάλειας.

Από κει και μετά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αλλά και ο περιβόητος «φιλικός διακανονισμός» που υπογράφηκε ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco στις 30 Αυγούστου, φαίνεται ότι απασχολούν αρκετά τους τροϊκανούς, αφού και στη συνάντηση που είχαν με τον Μ. Βαρβιτσιώτη, όπως και σ’ αυτή που είχαν προηγουμένως με τον γ.γ. του ΥΝΑ Αθ. Μπούσιο, ήταν από τα κύρια θέματα της συζήτησης.

Οι πληροφορίες που έβλεπαν το τελευταίο χρονικό διάστημα το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα ήταν αντίθετη για τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco σχετικά με τη νέα επένδυση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, επιβεβαιώθηκαν και από τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε χθες ότι οι τροϊκανοί έθεσαν το εξής ερώτημα: «Πώς θα αποκρατικοποιήσετε όταν αυτή τη στιγμή είστε και με τους Κινέζους σε μια διαδικασία επέκτασης της σύμβασης;».

Από την πλευρά λοιπόν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑ έγινε προσπάθεια να πεισθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ότι δεν απομειώνεται η αξία του Οργανισμού (ΟΛΠ) επειδή οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν στην προβλήτα ΙΙΙ. Αντίθετα, όπως τους είπε ο Μ.Βαρβιτσιώτης, προστατεύουν τον Οργανισμό και τον κάνουν πιο πρόσφορο προς αποκρατικοποίηση.

Μόνο που την άποψη αυτή ο υπουργός πρέπει να την τεκμηριώσει και στην Ε.Ε. καθώς αυτό είναι ένα από τα 23 ερωτήματα της Επιτροπής που περιμένουν απάντηση. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε επίσης ότι εκτός από την Cosco κανείς άλλος μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ.

ΠΗΓΗ. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου