ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

2.000.000 ηλικιωμένοι προσπαθούν να επιβιώσουν με 250 ευρώ - Συντάξεις (!) πείνας στην Πορτογαλία


ΚΥΡΙΑΚΗ 29-9-2013

Η 69χρονη Μαρία Σελέστε Μπόρχες είναι συνταξιούχος με μηνιαίες ατομικές αποδοχές 305 ευρώ εδώ και τέσσερα χρόνια - από τότε που απολύθηκε από το κατάστημα όπου εργαζόταν. Η σχεδόν 70χρονη γυναίκα, χήρα εδώ και 30 χρόνια, λαμβάνει επιπλέον και την πενιχρή σύνταξη του άντρα της ύψους 150 ευρώ. 
Αν και δυσκολεύεται να επιβιώσει, δεν θεωρείται ότι ανήκει στους 2.000.000 «άτυχους γηραιούς Πορτογάλους» που ζουν με κάτω από 250 ευρώ τον μήνα, όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της ισπανικής εφημερίδας «ABC», το οποίο επικαλείται αναφορά του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.
 Στο ισπανικό άρθρο αναλύεται «η καθημερινή μάχη των ηλικιωμένων Πορτογάλων για να φτάσουν στο τέλος του μήνα, με τη βοήθεια των ιδρυμάτων να γίνεται ολοένα πιο απαραίτητη για την επιβίωσή τους».
 Δυστυχώς όμως υπάρχει μία κατηγορία ηλικιωμένων που ζει ακόμα πιο δύσκολα. Υπολογίζεται ότι 1.000.000 ηλικιωμένοι ζουν με λιγότερα από 180 ευρώ τον μήνα, όπως τονίζει η Τράπεζα Τροφίμων της Πορτογαλίας.

Εχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από τότε που η Unicef, μέσα από μια έκθεσή της που σκοπό είχε να αφυπνίσει τον κόσμο, έκανε λόγο για τους μικρούς Πορτογάλους - τα φτωχά παιδιά της Μεσογείου που ξεκινούσαν τη μέρα τους δίχως πρόγευμα.
 Μόνο που, αντί να ληφθούν μέτρα, η λιτότητα ρουφά μέσα της ολοένα και περισσότερες κατηγορίες Πορτογάλων. 
Μοναδική ελπίδα, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι εθελοντές που συσπειρώνονται γύρω από μικρές και μεγάλες οργανώσεις. Δηλαδή όλοι πλην του κράτους. 
Μονάχα από την Τράπεζα Τροφίμων της Λισσαβόνας μοιράζονται καθημερινά 44 τόνοι φαγώσιμων σε διάφορα ιδρύματα, ενώ σε όλη την Πορτογαλία υπάρχουν 20 Τράπεζες Τροφίμων που συνεργάζονται με 3.160 ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα. 
Σχεδόν 390.000 άνθρωποι ζουν χάρη σε αυτά. Οι υπόλοιποι είτε επιβιώνουν χάρη στην οικογενειακή βοήθεια είτε ανήκουν σε εκείνους που δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.
 Και από την περίφημη λίστα των 2.000.000 ηλικιωμένων κάτω από το όριο της φτώχειας, περνούν σε εκείνη των «νεκρολογιών»...

Δήμητρα Αθανασοπούλου


ΠΗΓΗ. poikilotropos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου