ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Νοσηλεία με άγριο χαράτσι - Απ' την 1.1.2014 θα εφαρμοστεί η καταβολή των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-9-2013


Σε ένα πρόσθετο χαράτσι που θα ξεπερνά τα 55 εκ. ευρώ το χρόνο θα υποβληθούν απ' την 1.1.2014 όσοι θα έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν και να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της καταβολής «του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής σε νοσοκομείο του ΕΣΥ» που προβλέπει ο νόμος 4093/2012 για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. 
Με το νέο μέτρο, γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας που είναι και ο κεντρικός στόχος.
Ο αρμόδιος υπουργός επιχειρεί, με διαδοχικές συνεντεύξεις και δηλώσεις, να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει ένα ακόμα χαράτσι, στην ώρα της ανάγκης, ως «εκδήλωση αλληλεγγύης» στους οικονομικά αδύνατους. Επίσης, ισχυρίζεται ότι τα 25 ευρώ αφορούν μόνο όσους έχουν ασφαλιστική κάλυψη και όχι όσους έχουν βιβλιάριο Υγείας.
 Ομως διαψεύδεται απ' τα μπιλετάκια που ετοιμάζουν -και στέλνουν- οι διοικητικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων απευθείας ή μέσω της εφορίας σε ασθενείς ανασφάλιστους και μετανάστες, που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και δεν κατέβαλαν τα έξοδα για όσες μέρες νοσηλεύτηκαν. 
Επομένως, δε θα απαλλάσσονται από τα 25 ευρώ, αφού θα χρεώνονται. 
Ο ίδιος, επιχειρώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, υποστήριξε ότι τα 25 ευρώ είναι μέρος μιας δαπάνης 500 ή 700 ευρώ που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και θα συμβεί μια φορά στα δέκα χρόνια! Τέλος, ο υπουργός δηλώνει ότι τα 25 ευρώ δε θα τα πληρώνουν όσοι έχουν ανάλογα εισοδηματικά κριτήρια με εκείνους που δικαιούνται το θλιβερό «κουπόνι υγείας». 
Δηλαδή που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 11.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ.
Βέβαια, δίπλα στην ψευδεπίγραφη κοινωνική ευαισθησία, ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τον πυρήνα της αντιλαϊκής λογικής της κυβέρνησης να απαλλάξει το κράτος απ' την υποχρέωσή του να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, μεταθέτοντας το οικονομικό βάρος στις τσέπες των αρρώστων.
 «Τα νοσοκομεία, είπε στις 24.9.2013, χρειάζονται πόρους και πρέπει να σκεφτούμε πόρους γι' αυτό». Δηλαδή, τα 25 ευρώ δε θα είναι το τελευταίο χαράτσι, αλλά θα αναζητηθούν και άλλα.
Ηδη, ο νόμος που καθιερώνει τα 25 ευρώ προβλέπει «εκ μέρους των ασθενών από 1.1.2014 καταβολή υπέρ ΕΟΠΥΥ του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό». 
Με δεδομένο ότι κάθε μήνα εκτελούνται 5,5 εκ. συνταγές σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν επιπλέον 66 εκ. ευρώ το χρόνο για την εκτέλεση των συνταγών.
Επίσης, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο γίνονται 2,22 εκατομμύρια εισαγωγές προκύπτει ότι με τα 25 ευρώ οι ασθενείς θα πληρώσουν 55,5 εκ. ευρώ, που θα προστεθούν στα 27 εκ. ευρώ που καταβάλλουν -από χρόνια- οι ασθενείς με το εισιτήριο των 5 ευρώ που προσέρχονται καθημερινά στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία για εξετάσεις...


ΠΗΓΗ. rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου