ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

DW: Ρεπορτάζ στην αιματοβαμμένη πλατεία Ταχίρ


ΣΑΒΒΑΤΟ 17-8-2013

Ο στρατός επιστρέφει στους δρόμους του Καίρου και περικυκλώνει την πλατεία Ταχρίρ. Ο στόχος προφανής: να κρατηθούν μακριά οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

DW: Ρεπορτάζ στην αιματοβαμμένη πλατεία ΤαχίρΟι διαδηλωτές, οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, είχαν κήρυξαν την Παρασκευή «ημέρα οργής» και βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας να επανέλθει ο «εκλεκτός» τους στην εξουσία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ακολούθησαν την έκκληση της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και βγήκαν στους δρόμους. Ανάμεσά τους ο Αντέλ Μπάντρι, ένας 50χρονος ψαράς που συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων: «Δολοφόνησαν έναν από τους καλύτερους φίλους μου. Τον έκαψαν. Εγώ είμαι από ένα χωριό στην επαρχία Ελ Μονοφία και μπορώ να σας πω ότι σε όλα τα χωριά της περιοχής υπάρχουν θύματα» λέει ο Αντέλ Μπαντρί στο ρεπορτάζ της Deutsche Welle.
Αφορμή για την «ημέρα οργής» των Αδελφών Μουσουλμάνων ήταν η βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την Τετάρτη, όταν η αστυνομία διέλυσε βίαια τα πλήθη των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει σε κεντρικές πλατείες του Καίρου. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της μεταβατικής κυβέρνησης, βλέπουν τον αγώνα εναντίον του στρατού ως αγώνα υπέρ του Ισλάμ. Τώρα πια δεν απαιτούν μόνο την επιστροφή του Μούρσι, αλλά προειδοποιούν ότι «θα βάλουν στη θέση τους» την αστυνομία και τον στρατό.
Πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας;
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.
Όπως λέει ένας διαδηλωτής: «Είναι δολοφόνοι, έκαναν πραξικόπημα. Μας θεωρούν ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, ενώ αυτοί είναι δήθεν η πρώτη κατηγορία. Θέλουν τώρα να αγνοήσουν ακόμα και την ψήφο μας. Αλλά δεν θα τους αφήσουμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να πεθάνουμε όλοι».
Μετά από λίγο η κινητοποίηση ξεφεύγει από τον έλεγχο: οι διαδηλωτές χτυπούν τα μεταλλικά κιγκλιδώματα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, στην άλλη άκρη του οποίου έχουν ήδη λάβει θέση οι δυνάμεις ασφαλείας. Πέφτουν πυροβολισμοί, το πλήθος τρέχει, διασκορπίζεται προς κάθε κατεύθυνση. Σε λίγα λεπτά, μοτοποδήλατα και αγροτικά αυτοκίνητα περισυλλέγουν τους τραυματίες και τους μεταφέρουν σε ένα γειτονικό τζαμί, το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο. Ο ιμάμης καλεί σε βοήθεια: γιατροί και τραυματιοφορείς πρέπει να σπεύσουν στο τζαμί, φωνάζει.
Ο Αλ-Σίσι στο στόχαστρο των διαδηλωτών
Οι διαδηλωτές ζητούν την επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι.
Ένας από τους ελαφρά τραυματισμένους είναι και ο Αντέλ Μπαντρί: «Ο υπουργός Άμυνας Αλ-Σίσι θέλει να προκαλέσει εμφύλιο στην Αίγυπτο, ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Έκαψαν ακόμα και χριστιανικές εκκλησίες και κατηγορούν γι αυτό τους ισλαμιστές» λέει ο 50χρονος οπαδός του Μούρσι.
Στην επόμενη γωνία νεαροί επιτίθενται σε έναν λευκοντυμένο άνδρα με ισλαμική περιβολή και τον χτυπούν. Κάποιοι λένε ότι αυτοί οι νεαροί πληρώνονται για να προκαλούν επεισόδια. Οι περαστικοί τρέχουν να κρυφτούν. Η βία φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλες τις γειτονιές του Καίρου, μέρα με τη μέρα…

ΠΗΓΗ: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου