ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Δωρεάν σινεμά στην Αθήνα: πού, πότε και τι θα δούμε;

ΠΕΜΠΤΗ  15-8-2013












Μπορεί οι περισσότεροι να …λιάζονται σε παραλίες, αλλά η Αθήνα έχει τα δικά της καλοκαιρινά σχέδια, για όσους από εμάς παραμείνουμε τον Αύγουστο στην πόλη.

Σινέ Θησείο

Καλοκαίρι στην κινηματογραφική διάλεκτο σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: θερινά σινεμά. Όταν αυτό μάλιστα συνάδει με το πνεύμα της οικονομικής κρίσης, τότε …τόσο το καλύτερο, γιατί μιλάμε για δωρεάν κινηματογραφικές προβολές σε σινεμά, πλατείες, δρόμους.

Για να δούμε τι θα …δούμε λοιπόν στη μεγάλη οθόνη παρέα με μία παγωμένη μπύρα.

3ο Athens Open Air Festival

Η αγαπημένη συνήθεια, που έχει γίνει θεσμός μέσα σε μόλις 3 χρόνια, ακούει στο όνομα 3ο Athens Open Air Film Festival. Και γιατί όχι βέβαια, αφού η διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (κατά το ελληνικότερο), έχει ετοιμάσει για μας κινηματογραφικές προβολές σε γνωστές και άγνωστες γειτονιές της πόλης.

Οι προβολές του Αυγούστου ξεκινούν στις 20 του μήνα με την πολυαναμενόμενη αβάν πρεμιέρ της ταινίας της Σοφίας Κόπολα, «BlingRing» (2013), η οποία θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης Λαΐς.

Δύο μέρες αργότερα, στις 22 Αυγούστου, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα γίνει μία τεράστια οθόνη, που θα υποδέχεται όλους εμάς τους εναπομείναντες σινεφίλ της πόλης στην προβολή της δημιουργίας του 1963, «Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες» σε σκηνοθεσία του Ντον Τσάφι.

Την Τρίτη 27 Αυγούστου, «Τα Παλιόπαιδα» κάνουν...κατάληψη στον χώρο της Αίγλης Ζαπείου, σε μία αβάν πρεμιέρ που περιμένουμε όλοι, ενώ την Πέμπτη 29 Αυγούστου, οι πρεμιέρες συνεχίζονται με την προβολή της ταινίας «Τhe Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ Γουάι στον θερινό κινηματογράφο Αβάνα.

Stay tuned γιατί το Σεπτέμβρη έρχεται η συνέχεια του 3ου Athens Open Air Festival. Με απλά λόγια, έρχονται οι Νύχτες Πρεμιέρας.

Πληροφορίες: www.e-go.gr/cinemag/aoaff/default.asp?catid=31475 .

The Intouchables (2011)

Ένας κινηματογραφικός Βοτανικός Κήπος

Ο Βοτανικός Κήπος της Πετρούπολης βάζει μπρος στα φώτα και τις κάμερες και ξεκινά δωρεάν προβολές ως τις 29 Αυγούστου. Ο Cine Βοτανικός και το αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο του Βοτανικού Κήπου στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, παρουσιάζουν την Κυριακή 18 Αυγούστου και τις Πέμπτες 22 και 29 Αυγούστου, κινηματογραφικά διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

• Κυριακή 18 Αυγούστου έρχονται οι «Άθικτοι / Intouchables» (2011), η βιογραφική ταινία σε σκηνοθεσία και σενάριο των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς, που κατέρριψε κάθε ρεκόρ εισπράξεων στη Γαλλία.

• Πέμπτη 22 Αυγούστου, τη σκυτάλη παίρνει ο ιαπωνικός κλασικός κινηματογράφος με το «Ρασομόν / Rashômon», την ταινία μυστηρίου του 1950, σε σενάριο και σκηνοθεσία του μοναδικού Ακίρα Κουροσάβα.

• Πέμπτη 29 Αυγούστου: Το πολυσυζητημένο «Le Havre/Το λιμάνι της Χάβρης» (2011) με 15 βραβεία και 19 υποψηφιότητες σε διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις, δείχνει το μεγαλείο του Φινλανδού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Άκι Καουρισμάκι.

Πληροφορίες: Cine Βοτανικός, Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, Πλατεία Αγίου Δημητρίου, votanikoskipos@gmail.com .

Δεσποινίς ετών 39, www.wikipedia.org
 

Ο θερινός κινηματογράφος του Δήμου Περιστερίου, προσφέρει δροσερές βραδιές σινεμά για όλον τον Αύγουστο, μέχρι τις 29 του μήνα.Παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος στο Περιστέρι

Στο καταπράσινο θέατρο «Ελιά και Δάφνη», στο Άλσος της πόλης, οι λάτρεις του παλιού ελληνικού κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγαπημένες ελληνικές κωμωδίες του Αλέκου Σακελλάριου με τον Βασίλη Λογοθετίδη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους που έγραψαν ιστορία.

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, ο Β. Λογοθετίδης συνεχίζει να χαρίζει γέλιο και συγκίνηση στην ταινία «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958), ενώ τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, τη σκυτάλη παίρνει η «Δεσποινίς ετών 39» (1954).

Οι προβολές συνεχίζονται την Πέμπτη 22 Αυγούστου με το «Σάντα Τσικίτα» (1953), τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ακολουθεί η ταινία «Ένα βότσαλο στη λίμνη» (1952) ενώ τον δωρεάν κινηματογραφικό Αύγουστο θα κλείσει η ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948) την Πέμπτη 29 Αυγούστου.

Πληροφορίες: Αγίου Βασιλείου 62, Άλσος Δήμου Περιστερίου, Περιστέρι, οι προβολές ξεκινούν στις 20.30.

Black Bread (2010)















Τα Σάββατα του Αυγούστου (μέχρι και το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη) είναι …κλεισμένα με δωρεάν προβολές στο πάρκο 129 ΠΥ στην Αργυρούπολη. Η Κινηματογραφική Λέσχη του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης προσφέρει δωρεάν κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τους ευκαλύπτους του Πάρκου 129ΠΥ, με ταινίες από το ελληνικό και ευρωπαϊκό σινεμά.Σαββατιάτικα ραντεβού για σινεμά στην Αργυρούπολη

Η λέσχη μάλιστα φέτος κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία της πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Ινστιτούτου Γκαίτε πηγαίνοντας ακόμη ένα βήμα πιο πέρα την αγάπη για την 7η τέχνη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

- Σάββατο 17 Αυγούστου «Ο Ξένος» (2012) σε σκηνοθεσία Γιώργου Αγαθονικιάδη

- Σάββατο 24 Αυγούστου «Wholetrain» (2005) σε σκηνοθεσία Florian Gaag

- Σάββατο 31 Αυγούστου «Μαύρο Ψωμί» (2010) σε σκηνοθεσία Augusti Villaronga.

Το σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένο στις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ μικρού μήκους της Δράμας (2012, 8+8 ταινίες) και στις προβολές θα παρευρεθούν και οι συντελεστές των ταινιών.

Πληροφορίες: Πάρκο 129 ΠΥ, Δραγατσανίου και Πραξιτέλους (πίσω από το Praktiker-είδη κήπου, στο ύψος της 4ης Στάσης Αργυρούπολης, πρώτος παράλληλος στη Λ. Βουλιαγμένης), ώρα έναρξης προβολών 21:00.

Haxan (1922)

Οι εκπλήξεις του Σεπτέμβρη

Οι δωρεάν προβολές συνεχίζονται και τον Σεπτέμβρη όμως, με τις σύγχρονες εικαστικές συναντήσεις «Art 21-100 Artists» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση από 3 έως 24 Σεπτεμβρίου, όπου θα προβληθούν ταινίες αφιερωμένες στη διεθνή, σύγχρονη εικαστική σκηνή.

Την έναρξη των προβολών θα «ανοίξει» την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου το ντοκιμαντέρ «Place», ενώ συνολικά θα προβληθούν 24 ντοκιμαντέρ, όπου 100 διεθνείς εικαστικοί μιλούν οι ίδιοι για τη δουλειά τους, τις κοινωνικές εξελίξεις κ.λπ

Στις 3 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί η τελευταία ταινία της θεματικής ενότητας για το trafficking με τίτλο, «Not my life» (2006) του John Terlesky, στο πλαίσιο του 3oυ Athens Open Air Festival, το οποίο μας επιφυλάσσει 2 ακόμη προβολές πριν δώσει τη σκυτάλη στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Πρόκειται για την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Ονειρεύομαι τους Φίλους μου» (1993), που θα κλείσει στις 5 Σεπτεμρβίου το αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά και το «Haxan, η Μαγεία μέσα από τους Αιώνες», η σουηδοδανέζικη βωβή ταινία τρόμου, του 1922 με τον Benjamin Christensen σε ρόλο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη.

Στις 16 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η απόλυτα επίκαιρη ταινία του Κώστα Αργυρού «GASTARBEITER 2.0.», που πραγματεύεται το νέο μεταναστευτικό κύμα προς τη γερμανική πρωτεύουσα. Η ταινία θα προβληθεί στις 20.00 ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό για το σύγχρονο αυτό φαινόμενο της μετανάστευσης.

Ο Σεπτέμβρης ολοκληρώνεται «κινηματογραφικά» με το αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό Giuseppe Verdi. Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Διαγωνισμός Prix Ιtalia της RAI παρουσιάζουν «Δυο συναντήσεις με την ιταλική όπερα, αφήνοντας με φινέτσα τις δωρεάν προβολές, που μας κράτησαν συντροφιά αυτό το καλοκαίρι.

Σόφη Ζιώγου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου