ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ξηλώνουν" ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ κατ' εντολήν της τρόικας


ΣΑΒΒΑΤΟ 31-8-2013


του Μελιγγώνη Γιώργου
Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η συζήτηση μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου για την τύχη της αμυντικής βιομηχανίας και τις απαιτήσεις της τρόικας. Εν τω μεταξύ σιγήν ιχθύος συνεχίζει να τηρεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την "τιτλοποίηση" της δημόσιας περιουσίας και τη μεταβίβαση αυτής σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο.
Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του, Χρ. Σταϊκούρας, παρουσίασαν στους δύο αρχηγούς όλα τα σενάρια για τη ΛΑΡΚΟ και την αμυντική βιομηχανία. Κατά πληροφορίες, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα υπάρξει νέα σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χθες στο τραπέζι έπεσαν όλα τα σενάρια: από τον "ξαφνικό θάνατο" -δηλαδή το "μοντέλο ΕΡΤ"- ως την "αναδιάρθρωση εν λειτουργία" με απολύσεις, κλείσιμο τμημάτων και μειώσεις μισθών. Ο Γ. Στουρνάρας, πάντως, απάντησε θετικά όταν ρωτήθηκε αν η ΛΑΡΚΟ θα ιδιωτικοποιηθεί ως "ενιαία επιχείρηση", ενώ η κυβέρνηση φέρεται να περιμένει οδηγίες από την τρόικα σε ό,τι αφορά τις "μνημονιακές" δεσμεύσεις για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, καθώς οι "τροϊκανοί" πιέζουν για απολύσεις και μείωση προσωπικού.
 

Ξεπούλημα από ξένους;

Παράλληλα, "νευρική κρίση" προκαλεί στην κυβέρνηση η πρόταση του ESM προς τους δανειστές να τιτλοποιηθούν 20 δισ. δημόσιας περιουσίας και να μεταβιβαστούν σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο, ως "αντάλλαγμα" για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας. Και χθες, παρά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, κυβερνητικοί κύκλοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αρκούμενοι να δηλώσουν ότι "τους καλύπτει" απολύτως η σχετική δήλωση διάψευσης του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
 

Δαμανάκη σε γραμμή Στουρνάρα

Πάντως, χθες, η κυβέρνηση είδε τον μύχιο πόθο της για νέο "κούρεμα" να αποδομείται -μετά το Βερολίνο- και από την Ελληνίδα επίτροπο Αλιείας στην Ε.Ε., Μαρ. Δαμανάκη. Μιλώντας στο Mega, η κ. Δαμανάκη ευθυγραμμίστηκε με τον Γ. Στουρνάρα, που είχε ισχυριστεί στη Βουλή ότι "το πρόγραμμα μπορεί να βγει", και σημείωσε πως "αν η Ελλάδα παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της, το πρόγραμμα βγαίνει". Επίσης προειδοποίησε ότι "νέο κούρεμα σημαίνει νέο Μνημόνιο".

ΠΗΓΗ. Η ΑΥΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου