ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Περικοπές και χαράτσια σε βάρος της Υγείας του λαού


ΤΕΤΑΡΤΗ 21-8-2013

Τα δημόσια νοσοκομεία υποβαθμίζονται και ενισχύεται η επιχειρηματική λειτουργία τους, παρά την αντίστροφη εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας

«Με τον πόνο» ασθενών και εργαζομένων παίζει το υπουργείο Υγείας λέγοντας πως με την κατάργηση των 8 νοσοκομείων «τα κρεβάτια στο σύνολο, όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, θα είναι περισσότερα απ' ό,τι είναι σήμερα». Αυτό συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Η αλήθεια είναι πως και τα σημερινά μέτρα είναι συνέχεια των προηγούμενων και εντάσσονται στο στόχο για κατάργηση 774 κλινικών και τμημάτων και 10.000 κρεβατιών, που ήδη υλοποιείται. Στο μεταξύ, από σήμερα σταματούν να εφημερεύουν τα υπό κατάργηση νοσοκομεία και συντονιστές του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) θα διοχετεύουν σταδιακά αλλού τους νοσηλευόμενους αυτών των νοσοκομείων.Ηδη, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι εκρηκτική και η αναμονή για χειρουργεία και για έναρξη θεραπειών - όπως π.χ. για καρκινοπαθείς - είναι πολύμηνη. Ακόμη και αν ανοίξουν κάποια κρεβάτια που τώρα μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία υποδοχής, αυτό δεν σημαίνει πως οι κάτοικοι μιας περιοχής δεν θα στερηθούν ένα νοσοκομείο που πρόσφερε έστω και στοιχειωδώς τις υπηρεσίες του. Σίγουρα στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να αναπτύξει τις δημόσιες δομές Υγείας, ούτε να έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση σε αυτές, αυτό το έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε πολλές φορές. Ούτε να αξιοποιήσει το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό της χώρας ώστε να δημιουργηθούν οι υπηρεσίες Υγείας που χρειάζονται και που είναι δυνατές σήμερα. Πώς, λοιπόν, τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για «καλύτερες υπηρεσίες» και για «περισσότερα κρεβάτια»;
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:
  • Στο Τζάνειο με το νέο οργανισμό καταργήθηκαν 44 κρεβάτια (430 από 474) καθώς και ένα καρδιολογικό, ένα παθολογικό και ένα χειρουργικό τμήμα. Ενδεικτικά, οι οργανικές θέσεις γιατρών μειώθηκαν από 250 σε 169, όπως επίσης και όλου του υπόλοιπου προσωπικού. Και τώρα το υπουργείο υπονοεί πως με τη μεταφορά προσωπικού θα ανοίξουν τα κρεβάτια και τα τμήματα που καταργήθηκαν; Πάντως, δεν είπε κάτι τέτοιο χτες ο υπουργός.
  • Στο «Σωτηρία» με το νέο οργανισμό προβλέπεται να κλείσουν 5 πνευμονολογικές κλινικές και έχουν κλείσει ήδη οι 4 μαζί με 135 κρεβάτια. Εκεί θα μετακινηθεί - σύμφωνα με το υπουργείο - προσωπικό του Ινστιτούτου Ερευνας Θώρακος, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας. Μήπως θα ξανανοίξουν αυτές οι κλινικές, όπου, σημειωτέον, γίνονταν εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες των πνευμόνων;
  • Στον «Ευαγγελισμό» καταργήθηκαν 200 κρεβάτια. Από τα 1.150 κρεβάτια λειτουργούσαν τα 1.000 λόγω έλλειψης προσωπικού. Η συγχώνευσή του με την Πολυκλινική και το Οφθαλμιατρείο όχι μόνο δεν ενίσχυσε τον «Ευαγγελισμό», αντίθετα ο νέος οργανισμός μειώνει τα κρεβάτια σε 950 στο σύνολο, ουσιαστικά «εξανεμίζοντας» τα 120 της Πολυκλινικής και τα 66 του Οφθαλμιατρείου.
  • Τα Νοσοκομεία Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Δυτικής Αττικής είναι διασυνδεδεμένα. Τώρα, με την κατάργηση του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», από τα 148 κρεβάτια του θα παραμείνουν τα 30. Τα υπόλοιπα 118 κρεβάτια θα πάνε στο ΓΝ Νίκαιας; Να θυμίσουμε ακόμα πως πέρυσι το καλοκαίρι μετακινήθηκαν 30 νοσηλευτές στο Νοσοκομείο «Αττικόν», αλλά ούτε οι πολύμηνες αναμονές έπαψαν ούτε η αναμονή στην εφημερία, που φτάνει τις 8 και 9 ώρες. Αντίθετα, η υποβάθμιση, η συρρίκνωση ενός νοσοκομείου διοχέτευσε κόσμο σε ένα άλλο και φυσικά κανένα κενό δεν καλύπτεται, όταν προκαλείται ένα άλλο. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την κατάργηση του «Αγία Βαρβάρα».
Δεν προκύπτει, λοιπόν, αυτό που είπε χτες ο υπουργός Υγείας, ότι «μεταφέρουμε προσωπικό από νοσοκομεία που είχαν χαμηλή πληρότητα και άρα το προσωπικό αυτό δεν αξιοποιείται. Και το πηγαίνουμε σε μονάδες, στα νοσοκομεία δηλαδή που είχαν πολύ μεγάλη πληρότητα, και εκεί θα ανοίξουμε περισσότερα κρεβάτια». Προκύπτει ακριβώς το αντίθετο: Δηλαδή, ενώ αντικειμενικά οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η συγκυβέρνηση και η ΕΕ προωθούν περικοπές και κλείσιμο μονάδων Υγείας, που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια κατάσταση και θα ενταθεί η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων με λιγότερους και πιο φθηνούς εργαζόμενους και με περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς.
114 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των ασθενών!
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη «μνημονιακή δέσμευση που είναι γνωστή, ψηφισθείσα από τον Νοέμβρη του 2012 και τροποποιηθείσα λίγο μετά στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ακολούθησε τον Ιανουάριο». Πρόκειται για τα 25 ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει όποιος κάνει εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και το 1 ευρώ για κάθε συνταγογράφηση. «Η δέσμευση είναι αυτόματη. Από 1/1/2014, όταν κάποιος κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο θα συμμετέχει στο κόστος νοσηλείας με 25 ευρώ», σημειώθηκε. Σύμφωνα με το υπουργείο, 114 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις τσέπες των ασθενών με αυτό το μέτρο.

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου