ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Το πόρισμα καταπέλτης της επιτροπής για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική που συνέταξε πενταμελής Επιτροπή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


ΤΡΙΤΗ 30-7-2013
Πορισμα φωτια για τις Σκουριες


Με έκπληξη διαβάσαμε το πόρισμα επιτροπής για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική που συνέταξε πενταμελής Επιτροπή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί καταπέλτη ενάντια στα όσα προωθεί η Κυβέρνηση και η Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Η έκπληξη δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα της εισήγησης αλλά κυρίως το γεγονός πως έγινε αυτή η εισήγηση, μιας και εδώ και πολλά χρόνια οι αρμόδιοι φορείς (Δασική Υπηρεσία, Πανεπιστημιακές Σχολές, Ερευνητικά Ιδρύματα) δεν τοποθετούνται ως οφείλουν σε θέματα μείζονος σημασίας τα οποία εμπίπτουν στο αντικείμενο τους, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η σύγχυση στην κοινωνία και να μην ακούγονται καθαρές και τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις, γεγονός που οδηγεί ακόμη και σε εμφυλιακές καταστάσεις όπως συμβαίνει με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Στην εισήγηση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

 «Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός προχωρά σε μια ανεπανόρθωτη καταστροφή, με την απομάκρυνση όχι μόνο της δασικής βλάστησης αλλά και όλου του εδάφους. Η καταστροφή αυτή των δασικών οικοσυστημάτων έχει σαν σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της εταιρίας τόσο για το χώρο εξόρυξης, όσο και για τους χώρους απόθεσης των αποβλήτων.»

 Και οι εισηγητές καταλήγουν:

 «…ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η περιοχή των Σκουριών είναι από τις σημαντικότερες της χώρας μας από πλευράς αντιπροσωπευτικών δασικών οικοσυστημάτων και επιβάλλεται η προστασία και η ορθολογική διαχείριση της.
Τα δάση της περιοχής μπορούν  να θεωρηθούν αναντικατάστατα, λόγω της ιδιαίτερης γονιδιακής συγκρότησής τους. Αποτελούν τις κύριες λεκάνες συγκράτησης και παροχής πόσιμου νερού στην όμορη και ευρύτερη περιοχή (Δήμος Αριστοτέλη, Τμήματα των Δήμων Πολυγύρου, Σιθωνίας κ.λπ. Τα εδάφη της περιοχής λόγω της προέλευσης τους, κρίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οποιαδήποτε διαταραχή.

Η ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών θα καλύψει πολύ μεγάλες εκτάσεις και σε περιοχές που βρίσκονται και σε μεγάλες αποστάσεις από την περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Λόγω της μεγάλης κλίμακας της προγραμματιζόμενης επέμβασης με τη μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης η περιοχή θα αλλάξει χαρακτήρα (θα μετατραπεί σε μεταλλευτική) και θα χαθεί κάθε προοπτική αειφόρου ανάπτυξης για το μέλλον.

Η προτεινόμενη επένδυση θα προκαλέσει μόνιμες και μη αντιστρεπτές βλάβες στα δάση, στα εδάφη, στους υδάτινους πόρους και στη βιοποικιλότητα.

Για όλα τα παραπάνω η επιτροπή προτείνει να σταματήσει η οικολογική καταστροφή στην περιοχή, να αντιμετωπιστούν τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και να σχεδιαστεί κατά τρόπο ολοκληρωμένο και συστηματικό θ αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής όχι μόνο με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια αλλά και με γνώμονα τη δεοντολογία την ηθική υποχρέωση και την παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενεές…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ . ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου