ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - Χαριστική βολή οι περικοπές 25% στα νοσοκομεία


ΤΕΤΑΡΤΗ 10-7-2013

Την οργή και την αγανάκτησή της εκφράζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών

Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Υγείας, που ουσιαστικά ζητάει από τις διοικήσεις των δημόσιων θεραπευτηρίων να καταρτίσουν προϋπολογισμούς για το 2014, με τις λειτουργικές δαπάνες, υποχρεωτικά, μειωμένες κατά 15%-25%. Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «σφαγιαστική περικοπή, αν εξετάσουμε το θέμα από οικονομική σκοπιά», δεδομένης και της τεράστιας μείωσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια, «μείωση που αγγίζει συνολικά το 60%, με συνέπεια να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές». Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας επισημαίνει ότι «αν δούμε τη μείωση και από ιατρική και κοινωνική σκοπιά και τη συνδυάσουμε με την πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τότε αναμφισβήτητα μιλούμε για κοινωνικό έγκλημα». Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΔΥ, η συρρίκνωση της υγειονομικής δαπάνης έχει τραγικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στους χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν από πρόωρη ανικανότητα - ακόμη και θάνατο».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΔΥ, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης 2, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες ανικανότητας και πρόωρου θανάτου. Επιπλέον καταγράφεται μείωση κατά 530 ευρώ στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο διαμορφώνεται στα 1.115 ευρώ για οκτώ στους 10 ασθενείς, από τους οποίους οι δύο στους 10 μείωσαν τη δαπάνη υγείας.

Με βάση και αυτά τα στοιχεία, η ΟΕΝΓΕ διαμηνύει στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η οικονομική κρίση ήδη θερίζει την ελληνική κοινωνία και ιδίως τις ευάλωτες ομάδες, και η υγεία δεν «αντέχει» άλλες.


  της Ρίτα Μελά

ΠΗΓΗ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου