ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Σαμαράς: Αν δεν σας αρέσει το πραξικόπημα, εκλογές


ΤΡΙΤΗ 11-6-2013

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται, μεταξύ των άλλων, και η ΕΡΤ. Η ψήφιση πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες και αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί την πιθανότητα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Της Αγγελικής Σπανού.

 Το ερώτημα "πού το πάει ο Σαμαράς" μένει αναπάντητο μέχρι στιγμής από τους κυβερνητικούς εταίρους. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη για την πρόθεσή του σχετικά με τον ξαφνικό θάνατο της κρατικής τηλεόρασης και αγνόησε το αίτημά τους να συζητηθεί το θέμα σε σύσκεψη κορυφής.

Δεν έδειξε επίσης να πτοείται από την έλλειψη συναίνεσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ούτε από το γεγονός ότι, όπως ενημερώθηκε,  οι τέσσερις υπουργοί που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν θα υπέγραφαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να κλείνουν οργανισμούς που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους. Μάλιστα, η ΠΝΠ δεν εστάλη καν προς υπογραφή στους Ευ. Λιβιεράτο, Αθ. Τσαυτάρη, Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη. Υπήρξαν και άλλες επικοινωνίες μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου, αλλά το συμπέρασμα ήταν σταθερά το ίδιο: Το λουκέτο θα μπει και θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της κρατικής τηλεόρασης που φυσικά θα προβλέπει συρρίκνωση προσωπικού και επαναλειτουργία με νέους όρους από Σεπτέμβριο.

Η αίσθηση που κυριαρχεί στα επιτελεία Βενιζέλου και Κουβέλη είναι ότι ο Σαμαράς πετάει το γάντι ενθαρρυμένος από το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. "Ρίχτε με ή συμμορφωθείτε" είναι το μήνυμα που απευθύνει στους κυβερνητικούς του εταίρους προχωρώντας σε μια πολιτική κίνηση υψηλού ρίσκου και υπερβολικού αυταρχισμού. Γνωρίζει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν συμφέρει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη ΔΗΜΑΡ, γνωρίζει επίσης ότι το success story είναι μια κατασκευή από πηλό που έσπασε μόλις χθες, με το φιάσκο στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι φτάσαμε στη "θεραπεία-σοκ" επειδή στη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου δεν έκλεισε ούτε ένας οργανισμός και δεν απολύθηκε ούτε ένας υπάλληλος. Χωρίς να καταλογίζουν την ευθύνη προσωπικά στον Αντ. Μανιτάκη, μιλούν για αγκυλώσεις δεκαετιών και συντεχνιακές νοοτροπίες που εμποδίζουν μια ουσιαστική τομή στο Δημόσιο.

Για την Τρόικα οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι σημείο αιχμής και ζητά επίμονα τεκμήρια πολιτικής βούλησης τα οποία ο πρωθυπουργός θέλησε να παρουσιάσει σε μια στιγμή που δεν έχει τίποτα άλλο να επιδείξει -ούτε καν μια αποκρατικοποίηση.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι αυτή η επίδειξη αυταρχισμού θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τη ΝΔ. Καταγράφουν το γεγονός ότι, παράλληλα, προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη νομοσχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου. Αντιλαμβάνονται, δηλαδή, ότι η ΝΔ πάει στα άκρα τις σχέσεις της με τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση παίζοντας με την πολιτική αδυναμία τους όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη δεν αφήνουν να εννοηθεί ότι θα τραβήξουν το σκοινί μέχρι να σπάσει για την υπόθεση της δημόσιας τηλεόρασης. Παρακολουθούν μουδιασμένοι και όχι αποφασισμένοι για όλα -εκτός αν η κοινωνική ένταση που θα προκληθεί ξεπεράσει τις προβλέψεις τους.

ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου