ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Συνεχίζουν ........οι Γερμανοί το Νεομάζωμα


ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2013

Μετά τη «διαρροή» επιστημονικού δυναμικού προς τη Γερμανία προς εύρεση καλύτερης τύχης, ανοίγει ο δρόμος και για τους ανειδίκευτους νέους, με απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αναζητούν επαγγελματική εμπειρία.


Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Στοχεύοντας κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προετοιμάσει ένα πρόγραμμα μαθητείας 139 εκατ. ευρώ για την κινητικότητα νέων 18 έως 35 ετών, που περιλαμβάνει εκπαίδευση και εργασία σε επιχειρήσεις, με πρόβλεψη για αμοιβή και εκμάθηση της γλώσσας.
«Η Γερμανία διαθέτει πολλές διαθέσιμες θέσεις σε σχολές μαθητείας και επιθυμεί να καλυφθούν από νέους που προέρχονται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία», ανέφερε ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ (φωτ.), υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένος της γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, μιλώντας χθες σε ημερίδα για την επαγγελματική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης, λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη η επιτροπή επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο να ανταποκριθεί καλύτερα στα προβλήματα της αγοράς και της ανεργίας, όπως ανέφερε ο γερμανός πρόξενος Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα για την κινητικότητα στην επαγγελματική κατάρτιση, με τίτλο «The job of my life» («Το επάγγελμα της ζωής μου»), θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με διάρκεια έως το τέλος του 2016. Απευθύνεται σε πολίτες της ΕΕ, 18-35 ετών, με απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με ή χωρίς πτυχίο τριτοβάθμιας), καθώς και σε ειδικευμένους εργαζόμενους που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε εταιρικό περιβάλλον στη Γερμανία. «Φυσικά, η Γερμανία ελπίζει ότι θα μείνετε στη χώρα και θα εφαρμόσετε όσα μάθατε κατά τη μαθητεία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας η Σοφία Τορνικίδου, σύμβουλος στον ομοσπονδιακό «ΟΑΕΔ» της Βαυαρίας, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τα εξής:
- Εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, για δύο μήνες στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Γερμανία.
- Οδοιπορικά μετάβασης στη Γερμανία και επιστροφής στην Ελλάδα: α) για τη συνέντευξη του ενδιαφερόμενου, β) για την πρακτική που ακολουθεί, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε ο υποψήφιος να αποφασίσει αν θα του ταιριάζει το πρόγραμμα και γ) για το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.
- Αποζημίωση για τα έξοδα διαβίωσης στη Γερμανία, καθώς και για την κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική υποστήριξη του σπουδαστή.
- Μισθός κατά τη διάρκεια της μαθητείας, ύψους 700 ευρώ κατά μέγιστο.
Οι υποψήφιοι θα ενταχθούν στο γερμανικό σύστημα «δυαδικής» εκπαίδευσης (μαθητεία και επαγγελματική κατάρτιση). που διαρκεί τρεισήμισι χρόνια και περιλαμβάνει εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σε μια εταιρεία. Τα μαθήματα σε επαγγελματική σχολή είναι διάρκειας 8-12 ωρών εβδομαδιαίως, ενώ για τρεις ή τέσσερις μέρες την εβδομάδα οι εκπαιδευόμενοι θα εφαρμόζουν όσα έμαθαν στην εταιρεία όπου θα κάνουν πρακτική άσκηση. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν 350 κατηγορίες επιχειρήσεων όπου αποκτούν εργασιακή εμπειρία όσοι παρακολουθούν το γερμανικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι περισσότερες κενές θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης είναι για μηχανικούς του κατασκευαστικού τομέα, ψυκτικούς, ειδικούς σε μόνωση κτιρίων και ενέργεια, ηλεκτρονικούς, μεταλλοτεχνίτες, βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρτοποιούς, οδηγούς, πωλητές, ξενοδοχοϋπαλλήλους, σεφ, επαγγελματίες εστίασης, μηχανικούς αυτοκινήτων, βοηθούς οδοντιάτρου, οπτικούς κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες
Site: http://www.thejobofmylife.de (στα γερμανικά και τα αγγλικά)
Email: thejobofmylife@arbeitsagentur.de
Τηλέφωνο: +49 228 713 1083
Φαξ: +49 228 713 270 1080
Applications must be submitted to
Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), Team 101
Villemombler Straße 76
53123 Bonn, Germany


ΠΗΓΗ: http://www.makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου