ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πυραυλικό σύστημα Angara: ανεξάρτητη και εξασφαλισμένη πρόσβαση στο Διάστημα


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-5-2013

Ο ρωσικός πύραυλος-φορέας νέας γενιάς Angara αποστέλλεται στην περιοχή της μελλοντικής του εκτόξευσης. Στο Κέντρο Χρούνιτσεφ - εργοστάσιο κατασκευής διαστημικού εξοπλισμού άρχισε η φόρτωση των ορόφων του σε σιδηροδρομικά κοντέϊνερ. Ο πύραυλος προβλέπεται να σταλεί από τη Μόσχα στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ στις 27 Μαΐου. Η πρώτη του εκτόξευση προγραμματίστηκε για τον Μάιο του 2014.


Η έναρξη χρησιμοποίησης του πυραυλικού συστήματος Angara θα επιτρέψει στη Ρωσία να εκτοξεύει διαστημικά σκάφη όλων των τύπων από το δικό της έδαφος και θα της εξασφαλίσει ανεξάρτητη εγγυημένη πρόσβαση στο Διάστημα. Σε σχέση με αυτό ο επικεφαλής του Μηχανολογικού Γραφείου Salute Γιούρι Μπαχβάλοφ είπε:
-Το κύριο πλεονέκτημα του συστήματος Angara είναι η δομοστοιχειωτή σχεδίασή του. Κατασκευάζεται με την χρήση καθολικών πυραυλικών δομοστείων που επιτρέπουν την κατασκευή πυραύλων-φορέων διαφόρων τύπων. Εκτός απ’ αυτό επιτρέπουν τις πειραματικές δοκιμές σε ένα μόνο δομοστοιχείο, κάτι που μειώνει σημαντικά τις δαπάνες κατασκευής του πυραύλου. Έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής μιας ολόκληρης σειράς πυραύλων-φορέων κλίμακας 3-50 τόνων φορτίου, που τοποθετείται σε τροχιά.
Ο Angara - είναι μια ολόκληρη οικογένεια προηγμένων φιλικών προς το περιβάλλον πυραύλων-φορέων διαφόρων κατηγοριών: ελαφρών, μεσαίων και βαριών. Η βασική τεχνογνωσία συνίσταται στο ότι και οι τρεις αυτοί πύραυλοι-φορείς κατασκευάζονται από δύο συστατικά στοιχεία- το πυραυλικό δομοστοιχείο του πρώτου ορόδου και το δομοστοιχείο του δεύτερου ορόφου. Ανάλογα με τον αριθμό των δομοστοιχείων κατασκευάζονται: ο πύραυλος Angara – ελαφρός με ένα πυραυλικό δομοστειχείο του πρώτου ορόφου, ο πύραυλος Angara 3 – με 3 πυραυλικά δομοστοιχεία του πρώτου ορόφου και ο Angara 5 – με 5 δομοστοιχεία του πρώτου ορόφου. Ο πύραυλος αυτός διαφέρει ουσιαστικά από τους προκατόχους του,- είπε ο Βλαντίμιρ Νέστεροφ, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Χρούνιτσεφ.
- Αυτό οφείλεται στα υλικά και στις τεχνικές, μηχανολογικές και επιστημονικές λύσεις. Οι προδιαγραφές βάρους του νέου πυραύλου-φορέα είναι καλύτερες από εκείνες που μπορούσαν να εξασφαλιστούν νωρίτερα. Εδώ χρησιμοποιήθηκε εντελώς διαφορετικό σύστημα διαχείρισης, που βασίζεται στον ψηφιακό υπολογιστή του πυραύλου και έχει τελειοποιηθεί ουσιαστικά το σύστημα μέτρησης.
Ο πύραυλος-φορέας Angara, όπως είπε ο Νέστεροφ, θα εκτοξεύεται πρώτ’ απ’ όλα από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ. Η μονάδα εκτόξευσης του Πλεσέτσκ βρίσκεται τώρα στο τελικο στάδιο της κατασκευής της. Πλησιάζουν στο τέλος τους οι εργασίες συναρμολόγησης των εγκαταστάσεών της. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή των προβλεπόμενων δοκιμών.
Όσον αφορά το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή, που η κατασκευή του συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, τώρα εκεί κατασκευάζεται μονάδα εκτόξευσης των πυραύλων-φορέων Soyuz όλων των τύπων. Στο δεύτερο στάδιο προβλέπεται να κατασκευαστεί μονάδα εκτόξευσης των πυραύλων-φορέων Angara. Η πρώτη εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι προγραμματίστηκε για το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου