ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Αρωματοθεραπεία...μία αρχαία θεραπευτική τεχνική


Γράφει η Κωνσταντίνα Δημητροπούλου, Αισθητικός ΤΕΙ, MSc

Η αρωματοθεραπεία είναι μία μορφή ολιστικής προσέγγισης που έχει ως στόχο τη θεραπεία σώματος και νου μέσα από το άρωμα που αναδύεται από τα αγνά αποστάγματα των φυτών, τα αιθέρια έλαια. Το αιθέριο έλαιο προκύπτει από συγκεκριμένο μέρος του φυτού και ο τρόπος καλλιέργειας, η προέλευση καθώς και η εποχή της συγκομιδής του σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Η χρήση των αιθέριων ελαίων στο σώμα ξεκίνησε το αργότερο το 2000 π.Χ. Αναφορές για τις πρώτες αποστάξεις έχουμε από την Ινδία και την Περσία γύρω στο 3000 π.Χ. Στην αρχαία Κίνα, η χρήση των αιθέριων ελαίων συνόδευε τις πρακτικές βελονισμού, ενώ στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν για το βαλσάμωμα των νεκρών και για καλλωπιστικούς λόγους. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης τα χρησιμοποίησε στα λουτρά, την μάλαξη, ακόμα και σε θυμιάματα για την αντιμετώπιση της πανούκλας που έπληξε την Αθήνα. Με την ήττα της Ελλάδας από την Ρώμη και τους κατακτητικούς πολέμους, η γνώση περνάει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.
Τα αιθέρια έλαια είναι τονωτικά, χαλαρωτικά, αναζωογονητικά, ηρεμιστικά, αποσυμφορητικά, βακτηριοκτόνα, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, εμμηναγωγά και αναλγητικά. Έχει βρεθεί ότι ανακουφίζουν από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ορμονικές διαταραχές, συμπτώματα γρίπης, δύσπνοιας, βήχα και βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης και την αϋπνίας.
Η εφαρμογή της αρωματοθεραπείας μπορεί να γίνει με εισπνοές, επιθέματα (κομπρέσες), και πλύσεις, αλλά ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η μάλαξη. Συνήθως, τα αιθέρια αναμιγνύονται με λάδι καλής ποιότητας, αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο ή καλέντουλα όπου 1-2 σταγόνες αρκούν να αρωματίσουν 20 ml λαδιού. Κατά τη συνεδρία της αρωματοθεραπείας, τα αιθέρια έλαια διαπερνούν γρήγορα το δέρμα και μέσα από την κυκλοφορία του αίματος, οι ευεργετικές τους ιδιότητες διαχέονται σε όλο το σώμα. Παράλληλα, μέσω της όσφρησης, το άρωμα μεταφράζεται στον εγκέφαλο σε συναισθήματα και αναμνήσεις του παρελθόντος, επιδρώντας με αυτόν τον τρόπο και στον ψυχικό μας κόσμο. Για να επιλέξουμε αιθέριο έλαιο, πρέπει αρχικά να εμπιστευτούμε τη ‘μύτη’ μας και να διαλέξουμε ένα ευχάριστο, σε εμάς, άρωμα. Πολλές φορές όμως, ο θεραπευτής μας μπορεί να μας προτείνει έλαια ή μίξεις ανάλογα με την ανάγκη του σώματός μας.
Γνωστά αιθέρια έλαια είναι η λεβάντα, το δίκταμο, το φασκόμηλο, το τριαντάφυλλο, το υλάνγκ-υλάνγκ, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το μελισσόχορτο, το γιασεμί.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου