ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 19ου ΣΥΕΝΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - Τα βασικά καθήκοντα του Κόμματος έως το 20ό Συνέδριο

ΔΕΥΤΕΡΑ 22-4-2013

 Στην Πολιτική Απόφαση εξειδικεύονται και καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόμματος για το επόμενο διάστημα, μέχρι την πραγματοποίηση του 20ού Συνεδρίου. Σήμερα το ΚΚΕ, πιο έμπειρο, πιο ώριμο και πιο ατσαλωμένο, με όπλο τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου, Πολιτική Απόφαση, Πρόγραμμα και Καταστατικό που ψηφίστηκαν ομόφωνα, μαζί με την κατακτημένη έως τώρα πείρα, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης και να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις δυσκολίες, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ΚΚΕ ως πρωτοπορία της εργατικής τάξης, ως κόμμα παντός καιρού.
Καθήκον του Κόμματος αποτελεί η σταθερή και μόνιμη εκλαΐκευση του Προγράμματος, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου και τη νεολαία. Αυτό το καθήκον αποτελεί σημαντική βοήθεια για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση.
Τα ντοκουμέντα του 19ου Συνεδρίου συγκροτούν την κατεύθυνση δράσης σε θεμελιακά ζητήματα, με βάση τη στρατηγική του Κόμματος. Από αυτήν απορρέουν η πολιτική συμμαχιών, η προτεραιότητα της δουλειάς μας στην εργατική τάξη, η τακτική στα διάφορα κινήματα, στα μέτωπα πάλης, στις εκλογικές πολιτικές μάχες, oι υποχρεώσεις του ΚΚΕ στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Ακόμα, η σημασία να προσανατολιστεί το ΚΚΕ στις νεότερες ηλικίες, καθώς και στις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Από το 2009 εκδηλώθηκε και στην ελληνική οικονομία η βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου μετά από τη δεκαετία του 1950.
Με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν αν έχουν εκλείψει οι πιθανότητες μιας μονομερούς στάσης στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με έξοδο από την Ευρωζώνη ή και απόσχισης από αυτή λόγω αποχώρησης μιας ισχυρότερης καπιταλιστικής δύναμης, όπως είναι η Ιταλία.
Τέτοιες προβλέψεις γίνονται και υπάρχουν ανάλογοι φόβοι στα περιφερειακά και παγκόσμια επιτελεία του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα σε εκείνα που ασχολούνται με την ανάλυση και εκτίμηση των οικονομικών εξελίξεων. Αυτό που θα καθορίσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη για την Ελλάδα δεν είναι η διαχειριστική ικανότητα της σημερινής ή άλλης κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» αριστερής χροιάς, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως στόχο ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, η δυσκολία διατήρησης των σημερινών συμμαχιών και η διαμόρφωση νέων, ιδιαίτερα από την πλευρά της Γερμανίας.
Είναι, επίσης, πιθανή η ανασυγκρότηση της Ευρωζώνης με τη θεσμοθέτηση διαφορετικών ζωνών συνοχής. Εξάλλου, δεν αποκλείεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να συνοδευτεί από νέο «κούρεμα», αίτημα στο οποίο έχει προσχωρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκλίνοντας με τη θέση του ΔΝΤ.
Ανεξάρτητα από τα διάφορα σενάρια, που ακόμα δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί, το βέβαιο είναι ότι θα ενταθεί η διαδικασία συγκεντροποίησης του συσσωρευμένου κεφαλαίου σε μεγαλύτερους και αριθμητικά λιγότερους μονοπωλιακούς ομίλους. Θα ενταθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Οι εξελίξεις προμηνύουν ότι η ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, της περιστολής πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, θα αποκρυσταλλωθεί σε αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία θα ενσωματωθούν οι σχετικοί νόμοι και περιορισμοί της ΕΕ. Η αστική τάξη και τα κόμματά της δε συμβιβάζονται ούτε με την αστική δημοκρατία που οι ίδιοι καθιέρωσαν. Η επιλογή, να τσακίσουν το εργατικό κίνημα, να παρεμποδίσουν και την παραμικρή ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, συνδέεται αναπόσπαστα με τον περιορισμό της δράσης του ΚΚΕ και με την ανακήρυξη του αντικομμουνισμού ως και επίσημης κρατικής ιδεολογίας, με αξιοποίηση της γνωστής θεωρίας των «δύο άκρων».
Σε περίπτωση πιο άμεσης ενεργητικής εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα πρώτα κατασταλτικά μέτρα που θα παρθούν θα είναι απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Το Κόμμα μας είναι αναγκαίο να αποκτήσει πλήρη ετοιμότητα, με βασική κατεύθυνση την ανάπτυξη πιο ουσιαστικών και ισχυρών δεσμών με όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης, να αντιμετωπίσει αδυναμίες είτε προσανατολισμού είτε λήψης πρακτικών μέτρων, ώστε να ενισχυθεί η Λαϊκή Συμμαχία, να γίνει πίστη, πεποίθηση η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση πάλης, που θωρακίζει το λαό από κάθε μορφή επίθεσης.
Η συνολική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμα πιο σύνθετη. Θα έχει νέες αρνητικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής - κατοχής, με την προσέγγιση της Τουρκίας και του Ισραήλ, στο φόντο των τουρκικών διεκδικήσεων, σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις της αιγυπτιακής αστικής τάξης να αναθεωρήσει τη συμφωνία με την Κύπρο στον προσδιορισμό της ΑΟΖ.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, με την αμφιλεγόμενη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να προσδιορίσει την ΑΟΖ, έφεραν στο προσκήνιο πιο καθαρά το λυσσαλέο πόλεμο ανάμεσα σε περισσότερο και λιγότερο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, γεγονός που εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο πλευρό της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Οι αντιθέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, τη FYROM αλλά και την Αίγυπτο, στο πλαίσιο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ιδιαίτερα για την ΑΟΖ και την Ενέργεια, θα εκφραστούν πιο έντονα στον ελλαδικό και ευρύτερο χώρο. Επομένως, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, συμπεριλαμβανομένου και ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΚΚΕ πρέπει να είναι έτοιμο να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης, ώστε αυτή να συνδεθεί με την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης, τόσο της εγχώριας όσο και της ξένης ως εισβολέα.
Το ΚΚΕ οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία, ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες, για τη συγκρότηση του εργατικού - λαϊκού μετώπου με το σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο. Η εργατική τάξη της Ελλάδας και οι σύμμαχοί της στον αντιμονοπωλιακό αγώνα πρέπει να ετοιμάζονται από τώρα ιδεολογικά και πολιτικά γι' αυτή τη γραμμή αντιμετώπισης μιας τέτοιας πιθανής εξέλιξης. Το βάθεμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι προσπάθειες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος καθιστούν απαραίτητο να προχωρήσει το ΚΚΕ γρήγορα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στην ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Είναι πρωταρχική ανάγκη να δυναμώσουν οι δεσμοί των κομματικών οργανώσεων με τις εργατικές - λαϊκές μάζες, να οικοδομήσουμε το Κόμμα πρώτα απ' όλα στους στρατηγικούς κλάδους, σε κάθε τόπο δουλειάς. Το ΚΚΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι του, ο λαός, να θωρακιστούν και αταλάντευτα να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις, με οδηγό τις Αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου.
Ξεκινώντας από την ΚΕ και μέχρι τις ΚΟΒ, τα κομματικά όργανα πρέπει να αντιστοιχίσουν τη δράση τους με τις ανάγκες της ταξικής πάλης, να γίνουν πραγματικά επιτελεία μάχης, να αξιοποιούν κάθε εστία αντίστασης από τα κάτω, γενικεύοντας την πείρα της πάλης. Πρέπει να αυξηθεί η πρωτοβουλία των κομματικών οργανώσεων στη συσπείρωση και οργάνωση των λαϊκών μαζών, να ενημερώνονται συστηματικά και μόνιμα οι οπαδοί του Κόμματος, να αξιοποιούνται και να ενσωματώνονται στο σχεδιασμό της δουλειάς μας προτάσεις που απορρέουν από την πείρα της ταξικής πάλης.
Νευραλγικό στοιχείο για την εκπλήρωση των παραπάνω καθηκόντων αποτελεί η βελτίωση της λειτουργίας της ΚΟΒ, η συλλογική συζήτηση και εξειδίκευση της δράσης, η ενίσχυση της επιχειρηματολογίας για την πειστική απάντηση ερωτημάτων που συναντάμε στο λαό, η ετοιμότητα απάντησης σε επιθέσεις κατά της πολιτικής και της πάλης του ΚΚΕ.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή των αρχών λειτουργίας του Κόμματος, γενικά η τήρηση του Καταστατικού. Με την αισιοδοξία ότι ξέρουμε πού βαδίζουμε, είμαστε επαναστάτες, ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας, έχουμε συναίσθηση της συνθετότητας της κατάστασης, των εξελίξεων, των δυσκολιών, ξέρουμε τι μας περιμένει, προχωράμε με ενθουσιασμό, μαχητικότητα, με σταθερό ιδεολογικό - πολιτικό υπόβαθρο τα μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί μπορούν να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντα του 19ου Συνεδρίου με επιμονή και αυτοθυσία.

ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου