ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ξεπούλημα fast track υπό τον φόβο νέων μέτρων-σοκ

Μελιγγώνης Γιώργος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/01/2013
Ο φόβος των νέων μέτρων ήδη στοιχειώνει την κυβέρνηση, καθώς πολλαπλασιάζονται τα σχετικά μηνύματα από τους δανειστές. Για το λόγο αυτό, το Μαξίμου πατά γκάζι στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, ώστε να αναβληθεί η επόμενη δέσμη μέτρων-σοκ.
Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις επιδόσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλου, ενώ οργιάζουν συνεχώς τα σενάρια περί αντικατάστασής του. Σε κάθε περίπτωση, ο Τ. Αθανασόπουλος, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Ι. Εμίρης, βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου διεξήχθη σχετική σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά και με την παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους παρευρισκομένους τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ υπουργείων και ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προωθηθούν με διαδικασίες - εξπρές οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων φιλέτων. Εξάλλου η κυβέρνηση δέχεται ήδη μηνύματα δυσφορίας από τους δανειστές για τις καθυστερήσεις στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, ενώ και η περίφημη έκθεση του ΔΝΤ περιείχε σαφείς αιχμές για ολιγωρία και αναβλητικότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι των “μνημονιακών” δεσμεύσεων. Μάλιστα, η χθεσινή σύσκεψη διεξήχθη και υπό την απειλή του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία, αν το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίσει να αποτυγχάνει στα χρονοδιαγράμματα της εκποίησης, τότε θα διαλυθεί και τις ιδιωτικοποιήσεις θα αναλάβουν... ξένοι επίτροποι.

Πρώτα στο σφυρί
Το κλίμα στη χθεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν βαρύ. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να πατήσει γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς το Μαξίμου λαμβάνει ολοένα και περισσότερα μηνύματα για νέα μέτρα, η λήψη των οποίων μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και μοιραία για την επιβίωση της κυβέρνησης.
Έτσι, όπως παραδέχθηκε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων δημοσίων “φιλέτων”, τα οποία θα βγουν στο σφυρί όχι μόνο γρηγορότερα, αλλά και... φθηνότερα. Την άγουσα για το ξεπούλημα παίρνουν, σε πρώτη φάση, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ και ο ΟΠΑΠ, τις οποίες ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε “ώριμες περιπτώσεις”. Επίσης, σε προτεραιότητα βρίσκονται και πάγιες δημόσιες δομές, όπως τα λιμάνια, οι μαρίνες, αλλά και περιφερειακά αεροδρόμια.

Νέα μέτρα
Άλλωστε, η περίφημη ρήτρα “αυτόματων περικοπών” ήδη στοιχειώνει την κυβέρνηση. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ αποτέλεσε ένα σοκ για το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προσπαθεί, χθες, να εμφανιστεί καθησυχαστικός και να πείσει πως πολλές φορές όσα αναφέρονται στις εκθέσεις του ΔΝΤ... απέχουν από την πραγματικότητα. “Δεν βρίσκω τον λόγο σε μια οικονομική έκθεση, να κάνεις πολιτικές αναλύσεις. Αν καθίσουμε να αντιστοιχίσουμε κατά καιρούς εκθέσεις του ΔΝΤ με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα δείτε ότι υπάρχει μια, τουλάχιστον, αναντιστοιχία”, επισήμανε ο Σ. Κεδίκογλου στον ρ/σ Real FM, ενώ διέψευσε “χλιαρά” και τα σενάρια περί νέων μέτρων. “Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο πιστεύουμε ότι έτσι όπως εξελίσσεται, δεν θα χρειαστούν άλλες θυσίες, δεν θα χρειαστούν άλλα οδυνηρά μέτρα και ότι ήδη από τη φετινή χρονιά θα περάσουμε στην ανάκαμψη, θα αρχίσουμε να βλέπουμε θετικά βήματα” είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός του Κ. Χατζηδάκη και της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη, Επικρατείας Δ. Σταμάτης, αλλά και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης.

Ευκλ. Τσακαλώτος: “Αυτοκτονικές πολιτικές”
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με τον υπεύθυνο Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να κατηγορεί την κυβέρνηση πως αποφάσισε χθες “την επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας. Και αυτό αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ που σημειώνει τις καθυστερήσεις σε αυτόν τον τομέα”.
“Δεν έχουν διδαχθεί τίποτα στα τρία χρόνια που η ελληνική οικονομία και κοινωνία χειμάζονται από την κρίση, αλλά παραμένουν δογματικά προσηλωμένοι στις αυτοκτονικές πολιτικές που τους υποδεικνύει η τρόικα”, συνέχισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει πως “ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν αντιλαμβάνονται ότι, ιδιωτικοποιώντας κερδοφόρες επιχειρήσεις, στερούν από το ελληνικό δημόσιο έτησιες ροές δημοσιονομικών εσόδων, σε μία περίοδο που τις έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ”.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, οι συγκυβερνώντες “στερούν τη δυνατότητα της χώρας να εκπονήσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης”, αλλά και πώς “θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις σε βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και οι μεταφορές”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια, πράττοντας το αυτονόητο: να θέτει τα συμφέροντα της κοινωνίας και των εργαζομένων πάνω από το κέρδος”, κατέληξε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου