ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Στα τέλη Μαρτίου «κλειδώνει» η πώληση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

 

Στα τέλη Μαρτίου «κλειδώνει» η πώληση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑΣτη δεύτερη και τελική φάση εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το «πράσινο φως» και στους πέντε ενδιαφερόμενους ομίλους να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, που συνεδρίασε χθες, κάτω από τη στενή παρακολούθηση Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το ενδεχόμενο να περάσει η ΔΕΠΑ στον έλεγχο των Ρώσων.
Ωστόσο, η έγκριση των τευχών του διαγωνισμού παραπέμφθηκε για επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ παραμένει ο στόχος για ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας ως το τέλος Μαρτίου, παρά τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις και τις «διπλωματικές παρεμβολές». Από τον περασμένο Νοέμβριο, που οι πέντε όμιλοι υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ μόλις χθες αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, έχοντας αναβάλει δύο φορές τις «δύσκολες» αποφάσεις. Πρόκειται για μία στάση, που πολλοί έχουν ερμηνεύσει σαν αμηχανία εξ αιτίας της ανησυχίας που εκφράζει τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ουάσιγκτον για την πιθανότητα o ρωσικός κολοσσός Gazprom να αγοράσει τη ΔΕΠΑ.
Ρωσικές εταιρείες
Οι δυο ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στη short list των «5» , η Gazprom και η Negusneft, του ομίλου Sintez που ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, φέρονται διατεθειμένες να προσφέρουν ποσά της τάξης του 1 - 1,8 δισ. ευρώ για να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ, την οποία δεν κρύβουν πως τη θεωρούν κομβική για την γεωπολιτική στρατηγική τους. Από την άλλη πλευρά όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι όπως οι ιταλικές ΕΝΙ και Edison, η ισπανική Gas Natural κ.λπ., που είχαν ενδιαφερθεί αρχικά, προτίμησαν στην προηγούμενη φάση να μην υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές και να μείνουν εκτός παιγνιδιού. Η ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ κ.λπ., αλλά και ενδεχόμενα εσωτερικά τους προβλήματα, φαίνεται ότι επηρέασαν την τελική τους απόφαση.
Οι άλλες τρεις εταιρίες που συνθέτουν τη short list είναι η «M&M GasCo», μεικτή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, με πρόταση για τη ΔΕΠΑ, η τσεχική PPF σε σύμπραξη με τη κατασκευαστική ΓΕΚ Τερνα που ενδιαφέρονται για τον ΔΕΣΦΑ και η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, επίσης για τον ΔΕΣΦΑ, την εταιρεία που ελέγχει τους αγωγούς αερίου και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
Η Gazprom έχει υποβάλει πρόταση μόνον για τη ΔΕΠΑ, αποφεύγοντας τον «σκόπελο» των ευρωπαϊκών κανονισμών που δεν επιτρέπουν σε εταιρεία αερίου να ελέγχει και τα δίκτυα, ενώ η Negusneft, που είναι ενεργειακός όμιλος με παρουσία κυρίως στο πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό, έχει καταθέσει πρόταση για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Αρθρο του πρακτορείου Reuter, ανέφερε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται αν η Negusneft κερδίσει τον διαγωνισμό σε λίγα χρόνια να πωλήσει τις ελληνικές εταιρείες στη Gazprom.
Μήνυμα απο Ουάσιγκτον
Η αμερικανική κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων διπλωματικών στελεχών έχει δώσει το μήνυμα στην Αθήνα ότι η επιλογή επενδυτή για τη ΔΕΠΑ δεν θα πρέπει να προκαλεί «ενεργειακή ομηρία», δείχνοντας σαφώς προς την κατεύθυνση της Gazprom, η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου της Ελλάδας.
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες, που ακολουθούν πολιτική μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και μάλιστα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει βάλει στο στόχαστρο τη Gazprom δεν κρύβουν τη δυσφορία τους, αν και επισήμως υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών κανανισμών.
«Η εμμμονή των ξένων δανειστών της Ελλάδας στη ταχεία πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου συνέβαλε στην απουσία ελκυστικών αγοραστών» παρατηρεί το Reuters, σε σχετικό δημοσίευμά του.
Το θέμα της ΔΕΠΑ πάντως φαίνεται ότι θα απασχολήσει το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ τον Μάρτιο και πιθανότατα την επίσκεψή του στη Μόσχα, που ακολουθεί.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr
                  Της ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου