ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης εξήγγειλε αλλαγές στο ασφαλιστικό

Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, μετά από καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε αναγκαία και επιβεβλημένη την τελική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να μετατραπεί «σε υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων» και να εμπεδωθεί «αίσθημα δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού». 

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ασφαλιστικών φορέων, κρίνοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι «άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων».
 
«Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος, που έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον έλληνα πολίτη και συνταξιούχο», είπε χαρακτηριστικά.
 
Σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ
 
Ο Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι δε θα χρειαστεί παρέμβαση στα εργασιακά, δεδομένου ότι «το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προτείνει κάτι καινούργιο, δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα». Για το μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί, είπε ότι θα αξιολογηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014, «ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητά του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
 
 Πηγή: http://www.enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου