ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 | 2:56 μ.μ.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 της Τρίτης η κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ-ΟΣΕ), η οποία ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. 

Στη σύσκεψη προτάθηκε τα σωματεία, εκτός του ΜΕΤΡΟ το οποίο θα καθορίσει μόνο του τις περαιτέρω κινητοποιήσεις, να προβούν σε συντονισμένες δράσεις μέσα στην εβδομάδα. 

Οι δράσεις αυτές θα συζητηθούν σε συνελεύσεις των σωματείων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι κινητοποιήσεις.

Επίσης αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα και την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, κορύφωση με παναττική απεργία σε όλα τα Μέσα και του προαστιακού συμπεριλαμβανομένου.

Προς απεργία και στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, αντίστοιχα, προσανατολίζονται πλέον τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρόμων. 

Αυτή την πρόταση θα θέσουν στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, την ΟΣΥ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ, όπως σημείωσαν την Τρίτη οι συνδικαλιστές. Αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των σωματείων, πλην του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το οποίο πορεύεται μόνο του, απεργώντας ήδη εδώ κι έξι ημέρες. 

Παράλληλα, δεν αποκλείται τα σωματεία να αποφασίσουν βαθμιαίες κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς φαίνεται ότι θα συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας, ενώ οι υπάλληλοι της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα προχωρήσουν την Πέμπτη σε στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 17.00, κάνοντας παράλληλα γενική συνέλευση. 

Πάντως, όπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές την Τρίτη, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, «στον πόλεμο θα απαντήσουμε με πόλεμο». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), κ.Θανάση Λεβέντη, τα συνδικάτα των μέσων μεταφοράς προχωρούν σε κοινό μέτωπο για «την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», επισημαίνοντας ότι το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων των συγκοινωνιών, το οποίο, όμως, σήμερα βαίνει προς νέα μείωση, προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. 

«Απαντάμε τον αυτοματισμό της κυβέρνησης που θέλει την φτωχοποίηση» τόνισε ο κ. Λεβέντης, καταγγέλοντας την «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και καλώντας «τα κόμματα και τον πρωθυπουργό να παρέμβουν». 

Παράλληλα, «για πλασματικά στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για για την συμμετοχή στην απεργία» μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Τραμ, κ. Μιχάλης Γαζής. «Εμείς απαντάμε με νέες κινητοποιήσες με σεβασμό στον πολίτη. Θα προσπαθήσουμε να τον εξυπηρετήσουμε. Ο αγώνας θα είναι μακρύς με διάρκεια» τόνισε. 

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όσο σέβεται η κυβέρνηση 11 εκατ.  έλληνες. Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε με νέες κινητοποιήσεις» πρόσθεσε ο κ. Γαζής. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης των εργαζομένων ΗΣΑΠ, κ. Βασίλη Σταθούση, «οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δίνουν έναν αγώνα, που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά όλη την κοινωνία».

 «Υπάρχει καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Με διάφορα προσχήματα προσπαθεί η κυβέρνηση να καταστρέψει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αποφασίσαμε νέες κινητοποιήσεις. Την επόμενη Τρίτη κοινή στάση εργασίας με πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Και την άλλη Πέμπτη 24ωρη απεργία όλων των μέσων. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των αγώνων» τόνισε. 

Ακόμη, για ένα τεράστιο σφάλμα από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών, το οποίο δημοσιοποίησε στοιχεία συμμετοχής στην απεργία του Μετρό, από τα οποία προέκυπτε χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων, μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, κ. Νίκος Κιουτσούκης

«Έκανε τεράστιο σφάλμα ο κ. υπουργός, γιατί δεν έλαβε υπόψη του ότι στον χώρο των εργαζομένων του Μετρό κινούνται διαφορετικά σωματεία. Τα στοιχεία αφορούν το σύνολο του προσωπικού και όχι κάθε σωματείο» είπε και πρόσθεσε ότι «η εισαγγελέας είναι ανενημέρωτη», σχολιάζοντας την σχετική εισαγγελική παράμβαση για το ίδιο ζήτημα. «Θα απαντήσουμε στην εισαγγελία και στην κυβέρνηση για αυτές τις παρανοϊκές εγκλήσεις απέναντι στα συνδικάτα» σημείωσε. 

«Αυτοί που έχουν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτοί που έχουν μειώσει τους μισθούς από τα 751 στα 586 ευρώ, δεν μπορούν να μιλούν για ισότητα και δικαιοσύνη, εντάσσσοντας τους εργαζομένους στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι συνδικαλιστές, όλοι οι έλληνες εργαζόμενοι ζητούν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι κεκτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε οι ιθαγενείς του ευρωπαϊκού νότου» τόνισε  ο κ. Κιουτσούκης. 

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των εργαζομένων της ΕΘΕΛ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κ. Αλέξανδρο Κομίνη, «οι εργαζόμενοι στις δημόσιες, αστικές συγκοινωνίες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία». «Θυμίζω το 1992 έπεσε η κυβέρνηση. Ας ληφθεί υπόψη. Η τρομοκρατία θα αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένη πολιτική. Θέλουμε να καταλάβουν ότι στον πόλεμο θα απαντήσουμε με πόλεμο» κατέληξε. 

Τι υποστηρίζει το ΠαΣοΚ


«Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου υφίστανται μια σοβαρή ταλαιπωρία από τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών (και ειδικά στα μέσα σταθερής τροχιάς).
Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσες πρωτοβουλίες και στάση ευθύνης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους εργαζόμενους.
Έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει στην Κυβέρνηση το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή της διάταξης του Ν4093/2012 σε κλάδους και ειδικότητες οδηγών -τεχνικών ή εξειδικευμένου προσωπικού στον ΟΑΣΑ. Είχαμε μάλιστα ζητήσει τόσο με παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και με κατάθεση ειδικής τροπολογίας στο «Φορολογικό», να προβλεφθεί η δυνατότητα ΚΥΑ για την ρύθμιση προβλημάτων που ήταν σαφές ότι θα ανακύψουν.
Δυστυχώς οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές. Τις επαναφέραμε και χθες δια του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Κ. Χατζηδάκη, πιστεύοντας ότι μπορούν να δώσουν μια θετική και ομαλή διέξοδο -χωρίς ακρότητες και λογικές καταστολής -στην κρίση που υπάρχει.
Καλούμε την Κυβέρνηση να τις αποδεχθεί έστω και τώρα, και να οδηγήσει με διάλογο στην εκτόνωση της κρίσης.
Καλούμε όμως και τα σωματεία των εργαζομένων να σκεφτούν τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων τους στο σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας, και να σταθούν υπεύθυνα στην ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.
Αναφερόμενοι τέλος στην χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (περί «απειλών» από το Υπουργείο με την στήριξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ), καλούμε τους συντάκτες της, αντί της ιδιοτελούς εμπάθειας και του τυφλού φανατισμού απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους, να φροντίσουν να ενημερώνονται στοιχειωδώς για τις πρωτοβουλίες των άλλων κομμάτων, ώστε τουλάχιστον να είναι επαρκείς στην δουλειά τους».



Read more: http://www.osybusdrivers.com/2013/01/blog-post_9057.html#ixzz2Ik4PutPy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου